Зграда Среског начелства у Косјерићу

Зграда је подигнута 1873. године и представља непокретно културно добро под категоријом – споменик културе. Припреме за њену изградњу почеле су 1872. године. Извођач градње био је предузимач Лука Милетић. По завршетку градње, у њу су пресељене канцеларије Среза Црногорског, а до 1955. године ту је било седиште среза. Зграда  се налазила у некадашњем центру насеља, на тада важном путу који је водио од Ваљева према Ужицу. Уз зграду начелства у исто време била је подигнута зграда у којој је смештен затвор и коњушница, која је због подизања нове зграде школе порушена током 1993—1994. године.

Карактеристике

Зграда је подужна приземна грађевина, зидана опеком, са подрумом испод једног дела. Основа је правоугаона постављена на високом темељном зиду.
Подрум се налази испод источног и западног дела и симетрично је организован у оба дела. Зидови су изграђени ломљеним каменом, зиданим у кречном малтеру, а под је поплочан опеком. Чине га спољни улаз и једна просторија.
Приземље је организовано у два низа канцеларија орјентисаним ка северу и југу, централним ходником, улазним холом и степеништем ка поткровљу. На источној и западној фасади налазе се такође улази у зграду, дока на прочељу, на северној страни према дворишту се налази економски улаз.
Зграда Среског начелства у Косјерићу је, услед неодржавања и небриге, тренутно у веома лошем стању.

Претходни чланак:

Следећи чланак:

Оставите коментар