Тврђава Парамун

Рушевине утврђења налазе се код истоименог места, 9 километара северозападно од Косјерића. Локалитет се назива Главица и налази се у речној окуци. Утврђење већим делом је порушено.

Карактеристике

На основи тврђаве неправилног облика могу се уочити остаци куле кружне основе, смештене на југоисточном делу. У унутрашњости се виде остаци грађевине смештене уз бедем, док се на највишој тачки тврђаве налазе рушевине грађевине издужене основе. Њен источни крај има облик полукруга,  због чега је локално становништво верује да се ради о некадашњој цркви и зове је Црквина. То се везује за чињеницу да је олтарски део у православним црквама смештен на источној страни, и најчешће у полукружном завршетку, апсиди. У темељима те грађевине откопан је један римски надгробни споменик.

Године 1957. откривене су рушевине грађевина, остаци керамике и фибуле из античког периода. На основу тога може се претпоставити постојање мањих насеља. Каснија истраживања из 1973. године установила су остатке зидина римских грађевина, један новчић, керамику и неколико фибула крстастог облика из периода 3. века.

Северозападно од остатака тврђаве, у горњем делу самог села, налази се локалитет Стара Манастирина. Смештен је поред извора Дубоко. За њега локално становништво верује да је место на коме се некада налазио манастир посвећен светом Парамону.

Оставите коментар