Сретен Марић

Био је есејиста, преводилац и професор светске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Највећи део живота провео је живећи у Србији и Француској.
Рођен је 1903. године у селу Субјел, али се од најраније младости много и често селио. У Београду је студирао упоредну књижевност, даље студије наставио је у Минхену где је студирао филозофију и историју. У Лиону је докторирао историју.

Као професор радио је у Вршцу, Загребу, а потом и у Београду. Други светски рат провео је у Београду и родном Субјелу, а након рата радио је као редактор и лектор у Државном издавачком заводу Југославије. На позив Марка Ристића, тадашњег југословенског амбасадора у Паризу, запослио се као саветник за културу у тој амбасади. Шездесетих година се вратио у Србију, где је започео професорску каријеру на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је члан Удружења књижевника Србије и Војвођанске академије наука и уметности.

Био је велики познавалац књижевности, историје уметности и историје филозофије. Говорио је француски, енглески, немачки и руски језик. Преводио је бројна дела, нека од њих су: дела Маркса („Одабрана писма“), де Сосира („Општа лингвистика“), Сартра („Егзистенцијализам и марксизам“), Бенвениста („Проблеми опште лингвистике“), Свифта („Гуливерова путовања“), Јакобсона („Лингвистика и поетика“).
О свом завичају, Субјелу, написао је: „Крстарио сам свуда, и читао док ме очи не заболе, на ливади, под старим храстом. Не знам има ли лепшег краја где се боље једе и боље говори. Ако је језик огледало културе, ако се без речи не мисли, наши дедови су били културнији од нас. Имали су богатији језик.”
Носилац је бројних признања: Октобарска награда Новог Сада, Нолитова награда, Награда Друштва књижевника Војводине (награда за животно дело).
Крај живота дочекао је у Француској, у Туру, 1992. године.

Најпознатија дела

 

 

Клик за више информација

Огледи I
Гласници апокалипсе, записи и есеји
Протејска свест критике
Раскршћа, књига есеја
Пропланци есеја
Огледи II

 

 

 

Претходни чланак:

Следећи чланак:

Оставите коментар